Kako dobiti DOBRO idejo?

Ideja.  Vse se začne z idejo. Nekateri teoretiki trdijo, da je za uspeh na trgu ključnega pomena. A vendar, kako lahko najdemo tisto pravo idejo?

Živimo v času, ko je vse mogoče in je že vse odkrito, vse so že izumili. Dobiti novo in dobro idejo je skoraj nemogoče. Pa je res tako? Če samo sedimo in gledamo v zrak, grizemo svinčnik in čakamo, da bo ideja prišla sama od sebe in jo bomo lahko prenesli na papir, potem res. Načrtno iskanje nove ideje nas bo težko pripeljalo do cilja. Pa vendar nam okolica ponuja ogromno možnosti za odkrivanje in razvoj novih idej. Najboljše ideje se namreč utrnejo nepričakovano, spontano.

Kako pa lahko pridemo do dobre ideje? Spodaj je napisanih nekaj možnih poti, ki nas pripeljejo do cilja:

Problem: Prav vsaka ideja je odgovor na določen problem in vsak problem je povod za nove ideje. Če malo pogledamo okoli sebe lahko hitro vidimo veliko problemov in kmalu najdemo tudi ideje, kako bi jih rešili. Večji kot je problem, tem večji potencial ima naša ideja – naša rešitev problema.

Izboljšava trenutnih rešitev: Nobena rešitev ni idealna, zato se da vedno nekaj narediti še boljše. Vsako stvar se da še izboljšati, ideje so dobrodošle na vseh področjih. Če bi bilo že vse odkrito, že vse izumljeno potem beseda razvoj ne bi več obstajala.

Odprtost: Pomembno je, da hodimo po svetu odprtih oči in smo pripravljeni sprejemati informacije iz okolice. Naša naloga je, da opazujemo in poslušamo. Biti moramo tudi radovedni. Tako lahko tudi hitro preverimo svojo idejo pri potencialnih uporabnikih in hitro vidimo kakšen je odziv. Že samo komentar prijatelja na predstavljeno idejo nam lahko precej pomaga k boljšemu razvoju ideje.

Hobiji: Iz hobija lahko razvijemo podjetje. V Sloveniji in nasploh v svetu je veliko uspešnih podjetnikov, ki so svoje podjetje razvili iz hobija. Izjemna tehnološka podjetja v Sloveniji so ravno plod razvoja hobija v lastno podjetje. Najlepše je, če je delo tvoj hobi.

Naključna ideja: Do ideje pridemo naključno bolj redko, a vendar obstaja tudi ta pot. Naključnih idej ne smemo pozabiti zabeležiti, saj jih lahko hitro pozabimo.

Ne nazadnje pa se lahko priključimo tudi že obstoječi skupini, ki razvija svojo idejo. Vsak lahko pripomore k izboljšanju rešitve problema. Pomembno je timsko delo – Non omnia possumus omnes (Vsak ne more narediti vsega – Vergil).

Ni dovolj da imaš idejo. Pomembno je, da to idejo oživiš in uresničiš!

 Matej Drobnič

Categories: Blog