Najdi svojo strast in jo uresniči!

Kako razložimo stvari, ki se zgodijo in jih ne pričakujemo oz. kako nekateri zmorejo, ko drugi pokleknejo pod enakimi pogoji?

Zakaj ljudje, kot so Thomas Jefferson, Martin Luther King, Nelson Mandela, Jesus Christ, Bill Gates, Thomas Edison, Steve Jobs in drugi, lahko dosežejo stvari, ki se drugim zdijo nemogoče? Kljub temu, da je imela njihova konkurenca v večini zelo podobne ali celo boljše pogoje? Nekaj mora biti, kar te ljudi/podjetja/organizacije razlikuje od vseh ostalih. Imeli so vizijo, imeli so vrednote, ki so bile v skladu s to vizijo, ampak najpomembnejše – imeli so STRAST do tistega, kar počnejo.

Strast pri podjetništvu določa »zakaj«. Zakaj neko stvar počneš in zakaj jo prodajaš. Zakaj ni mišljen kot profit ali denar –  to je namreč samo rezultat. Zakaj opredeljuje tvoj cilj, tvoj namen, v kaj verjameš, kakšne so tvoje vrednote in prepričanja. Pomeni 100 % verjeti v stvari, ki jih počneš. Tako se bodo ljudje poistovetili s tvojim zakaj in zgradilo se bo zaupanje med podjetjem in strankami.

“Stranke ne kupujejo, kaj nudiš, ampak kupujejo, zakaj to nudiš!” – Simon Sinek

Vsako jutro Microsoft skrbi, kaj dela Apple. A vsako jutro Appla ne skrbi, kaj dela Microsoft. Tako je.

Veste, koliko raziskav naredi Apple, preden da izdelek na trg? Nič! Ker jih ne briga. Tisto, kar počnejo, namreč počnejo s strastjo in njihovi izdelki zrcalijo njihove vrednote in prepričanja. Stranke, ki delijo tovrstno strast, jih to privlači.

Ko stranke začutijo strast podjetja, se zgodi nekaj čudežnega. Zaupanje pride na površje. Zaupanje je čustvo in  občutek, ki ga ljudje dobro poznamo in imamo izkušnje v takšnem stanju. Ljudje smo socialna bitja in zmeraj hrepenimo po občutku pripadnosti in zaupanju. Zaupanje je temelj naših odnosov/organizacij/kulture/države, saj vsi ljudje delimo neke vrednote in prepričanja. To je tisto nekaj, kar zgradi med ljudmi zaupanje. Če delaš vse, kar si rekel in obljubil, še ne pomeni, da ti ljudje zaupajo. To samo pomeni, da si zanesljiv. Imamo prijatelje, ki so totalne zgube, ampak jim še zmeraj zaupamo.

Stranke ne kupujejo, kaj nudiš, ampak kupujejo, zakaj to nudiš!

Zaupanje in strast pogojujejo tudi našo inspiracijo. Kaj je pa razlika med Inspiracijo ali Motivacijo?

“Motivation alone is not enough. If you have an idiot and you motivate him, now you have a motivated idiot.” – Jim Rohn

Vrednote in strast so temelj naše inspiracije. Ljudi pripravijo do tega, da naredijo več, da eksperimentirajo, zaupanje pa je tisto, kar pripravi ljudi, da tudi kaj pogrešijo. Dobre odločitve nastanejo iz izkušenj. Izkušnje nastanejo iz slabih odločitev.

“The secret of success is to know something nobody else knows.” – Aristotle Onassis

Pri vsem, kar počnemo. Verjamemo, da lahko spremenimo prihodnost. Verjamemo v drugačno razmišljanje. Način kako izzivamo boljšo prihodnost, je ustvarjanje poti, na kateri vsak posameznik, ki ima strast do svoje ideje in prihodnosti, lahko to tudi doseže!

Avtor članka: Dušan Debelak

Categories: Blog