Zakaj je dobro iti iz cone udobja?

Verjetno ste že slišali nekoga, ki je rekel Pojdi iz cone udobja! To bo dobro zate. Moraš se pretegniti. In čeprav se vsi strinjamo s tem, kaj sploh vemo o coni udobja? Poleg tega, da se zabava začne ko gremo iz nje. Na podlagi psihološke teorije in tudi kitajske metafizike, ima vsak posameznik 66% možnosti spremeniti svojo duševnost in s tem tudi življenje. Spremeniti mora svoje okolje in pa biti močno samodejaven. To pa pomeni, da mora iti ven iz svoje cone udobja. Se sliši znano, kajne?

Kaj sploh je cona udobja ?
Cona udobja je povezana z našimi nivoji zaskrbljenosti oz. strahu. Cona udobja je tak način vedenja, pri katerem ni nobene zaskrbljenosti oz. je ta na zelo nizki ravni. Gledanje televizije ali kuhanje bi spadalo v tako vedenje. Čeprav je zaskrbljenost nekaj, kar si ne želimo, je dokazano, da nam malce zaskrbljenosti pomaga, da smo bolj učinkoviti. Seveda, v pravih merah, saj nam preveč strahu in zaskrbljenosti zmanjša učinkovitost. Zgornja slika najbolje pokaže, kaj je cona udobja.

In kje st vi? Ste v coni udobja? Na spletu lahko naredite hiter test, da preverite kje se nahajate trenutno www.whatismycomfortzone.com .

Zakaj je dobro, da gremo iz cone udobja?
Ko smo izven svoje cone udobja se počutimo bolj žive. Počutimo se srečne in imamo občutek, da smo dosegli nekaj več. Delamo tisto, kar radi delamo. Gremo čez svoje meje in osebnostno rastemo. Naša motivacija za delo raste in se širi. S tem si tudi širimo naše meje cone udobja. Predstavljajte, kako daleč bi prišli, če bi vsak dan naredili nekaj kar je izven vaše cone udobja? Kakšen gromozanski napredek bi dosegli?

Seveda je potrebno najprej priti ven iz svojega udobnega kavča.
Naredite norca iz sebe. Če boste celo življenje razmišljali o tem, kaj si bodo drugi mislili o vas, boste pozabili živeti. Važno je, kaj si mi mislimo o nas in kako smo lahko se boljši. Najhujše kar se vam lahko naredi, pri poskušanju nečesa novega, je to da vam ne uspe iz prve. Tudi žarnica ni zasvetila takoj. Soočite se s svojimi strahovi – Head on. In videli boste kako majhni dejansko so. Vsakogar je strah. Verjetno ste že slišali za rek, da pogumni ljudje naredijo, kar so si zadali, kljub strahu. Spoprijateljite se z gospodom Riskom. Kdor ne riskira, ne profitira. Več tvegajte in navadite se na to. Uživajte v neznanem. In kako veste, da je zunaj cone udobja slabše, če pa ne poskusite? Lahko je le boljše, ker nekaj pridobite, za zgubiti nimate pa nič.

Dobra novica je, da v okolju OSA – Operativne startup akadamije dobite celotno podporno okolje, ki vam omogoča izhod iz cone udobja. Pravzaprav to zahtevamo od vas, ker je globalni trg neizprosen. V zameno lahko osvojite svetovni trg s svojo startup idejo, vendar le, če je to vaša želja in ste za njo pripravljeni delati in se učiti.

Categories: Blog